"Miközben mindenféle tudományágból érkező és különböző hátterű emberekkel dolgoztam együtt, a legkülönfélébb munkákban vehettem részt és megismertem a Shell munkakultúráját is."

Siobhan
Nem beállított felvétel Siobhan Kellyről
Siobhan Kelly, Process Engineer, Ausztrália

A Shellnél töltött tizenkét hetes minősített gyakornoki programja milyen módon nyújtott Önnek betekintést a Shell szervezeti működésébe, kultúrájába, projektjeibe és a vállalatnál folyó munka jellegébe?

Munkát kaptam egy technológiai mérnökökből álló csapatban, kint, egy számos projekten dolgozó üzemi telephelyen, ahol a finomító különböző részeiről érkező munkatársakkal dolgozhattam együtt. Azáltal, hogy a csapat tagjaként tevékenykedtem, részt vettem a megbeszéléseken, együttműködtem mindenféle tudományterületet képviselő, más-más hátterű emberekkel, nagyszerű tapasztalatokat szereztem az üzemi telephelyen zajló munka jellegéről, valamint a Shell munkakultúrájáról.

Szakmai gyakorlata során milyen típusú munkát végzett; foglalkozott valamelyik konkrét projekttel?

Abban a szerencsében volt részem, hogy néhány rendkívül izgalmas projekten dolgozhattam. Az egyik esetében az üzemi adatok felhasználásával számítógépes szimulációkat készítettünk, hogy megkeressük az üzemeltetés optimalizálási módjait; egy másik projekt keretében pedig az üzem külső helyszínén az operátorokkal és technikusokkal adott berendezések működését értékeltük ki. Végül az utolsó esetben a laboratóriumi adatok elemzésére összpontosítottunk, amelynek során a labor új tesztelési technikáinak hasznosítási módjait kerestük, hogy javítsuk az üzem megfigyelési módszerét.

Hogyan jellemezné a Shell-gyakorlattal kapcsolatos tapasztalatait? Mit üzenne a Shellnél szakmai gyakorlatot tervező diákoknak?

Vitathatatlanul élveztem a gyakornokként töltött időszakot; csodálatos feletteseim és mentoraim voltak, ahogy az üzem dolgozói is mindig készségesen időt szakítottak rá, hogy válaszoljanak a kérdéseimre, segítséget nyújtsanak a projektekhez, vagy csak megismertessenek a vállalat tevékenységének különféle területeivel. Ez a gyakorlat teljesen felnyitotta a szememet abban az értelemben, hogy a gyakorlatban láttam és tapasztaltam meg azokat a lehetőségeket, amelyek végzős vegyészmérnökként rendelkezésemre állnak az iparágban. Mindenképp arra ösztönöznék mindenkit, aki akár csak a legcsekélyebb mértékben is érdeklődik az olaj- és gázipari karrier iránt, hogy jelentkezzen a Shell szakmai gyakorlatára.

Hogyan készítette fel a minősített szakmai gyakorlat a pályafutására, és milyen érzés volt tudni, hogy már jóval a lediplomázása előtt bebiztosította végzős állását?

Az, hogy három hónapot tölthettem szakmai környezetben, megtanultam több tudományágat felölelő csapatokban és csapatokkal dolgozni, teljesítenem kellett konkrét projektfeladatokat és célokat – mindez együtt fantasztikus felkészülés volt a mérnöki pályafutásra. Az a tudat pedig, hogy már az egyetem utolsó évének megkezdésekor rendelkeztem egy végzős állással, hatalmas megkönnyebbülést jelentett, ami lehetővé tette, hogy élvezni tudjam az utolsó évemet, és néhány hónapig utazhattam is, mielőtt visszatértem, hogy munkába álljak végzősként.

Az a lehetőség, amelynek révén szakmai gyakorlat keretében tapasztalhatta meg, milyen a Shell munkavállalójának lenni, véleménye szerint előnyt jelentett a végzősöknek szóló program megkezdésekor?

Szerintem a szakmai gyakorlat elvégzése határozottan előny volt, lehetővé tette, hogy végzősként sikerrel vegyem az akadályokat. Hiszen már lehetőségem adódott megtapasztalni a Shell kultúráját, az együttműködésre épülő munkamódszereket, a HSSE (egészségügy, biztonság, munka- és környezetvédelem – Health, Safety, Security and Environment) szigorú normáit, és a Shell számos rendszerét; nem is említve az első munkanapon a folyosón szembejövő ismerős arcokat.

A véleménye szerint mi teszi egyedivé a Shell minősített gyakornoki programját?

Mindannyian konkrét, értelmes, végrehajtandó projekteket kaptunk, hivatalosan kijelölt támogatási rendszerrel – felettesek, mentorok és gyakornoktársak formájában.  

Miért érdemes a jelenlegi diákoknak minősített szakmai gyakorlatra jelentkezniük a Shellnél?

Azért a lehetőségért, hogy testközelből figyelhessék meg egy Shellhez hasonló vállalat működését, hogy az olaj- és gázipar legjobb szakembereinek némelyikétől tanuljanak, valamint a végzős állás által biztosított jókora előny miatt.

Mire számíthatnak a diákok a minősített gyakornoki program különféle szakaszaiban?

A szakmai gyakorlat során átesünk a felvételi tevékenységeken, megismerjük a csapatainkat és a projektjeinket, majd az időnk zömét a projekt elkészítendő anyagainak kidolgozásával töltjük, valamint lehetőség szerint részt veszünk az egyéb oktatási alkalmakon. A szakmai gyakorlat végéhez közeledve bemutatókat állítunk össze az általunk végzett munkáról. A bemutatót a gyakornoktársak, a vállalat vezetői és az értékelők előtt tartjuk meg.

A felmérési interjún lehetőségünk volt a projekteken végzett munka során szerzett tényleges tapasztalatainkon keresztül megmutatni, hogy teljesítjük a Shell CAR-kritériumait (képesség, teljesítmény, kapcsolatok – Capacity, Achievements, Relationship).

Mit tanácsol a szakmai gyakorlatra jelentkező diákoknak, és hogyan ösztönözné őket a nagy lépés megtételére?

Vegyék úgy a gyakornoki jelentkezést, mintha egy végzős állásra jelentkeznének, hiszen ide vezethet az útjuk!  

Végezetül mondana még valamit a szakmai gyakorlatot fontolgató diákoknak?

Ez volt a legjobb élményem az egyetem alatt; hatással volt mindenre, amiről a pályafutásom a jövőben szólni fog.

További információk a Diákok és végzősök részben

A Shell végzősöknek szóló programja

Fedezze fel a Shell izgalmas és változatos világát. Nézze meg, mit csinálhat és hová mehet.

A Shellnél való munkavállalás előnyei

Fedezze fel a Shellnél való munkavállalás előnyeit, egyedülálló képzési programjainktól kezdve a végtelen lehetőségekig kapcsolatépítésre és együttműködésre.